Bekken­fysiotherapie

De bekken­fysiotherapeut

Een bekkenfysiotherapeut is een fysiotherapeut, die gespecialiseerd is in problematiek rond het bekken, lage rug, buik en de bekkenbodem. Dit kunnen zowel mannen, vrouwen als kinderen zijn. Onze bekkenfysiotherapeut onderscheidt zich op het gebied van de bekkenbodemspieren, welke belangrijke functies vervullen bij plassen, ontlasten en vrijen. Deze spieren kunnen te zwak, te gespannen of niet correct gebruikt worden tijdens bepaalde momenten met als gevolg, klachten. Niet iedereen is zich bewust van deze spieren, waardoor bewuste controle soms onmogelijk lijkt. Onze bekkenfysiotherapeut, helpt u de controle hierover te herwinnen.

Uw huisarts of medisch specialist kan u verwijzen naar de bekkenfysiotherapeut, maar het is ook mogelijk dat u zich zonder verwijzing bij ons meldt.

Wat doet uw bekkenfysiotherapeut

Onderzoek

Onze bekkenfysiotherapeut beoordeelt uw klacht door middel van een vraaggesprek, vragenlijsten en lichamelijk onderzoek met als doel, het zo goed mogelijk in kaart brengen van uw probleem. Verder besteed zij specifieke aandacht aan het functioneren van de bekkenbodemspieren in de rug en bekken. Persoonlijke en omgevingsfactoren, welke belangrijk zijn, worden geanalyseerd om een zo’n duidelijk mogelijk beeld te scheppen van uw situatie.

Behandeling

Aan de hand van de onderzoeksuitkomsten stelt onze bekkenfysiotherapeut, samen met u, een behandelplan en prognose op maat op, waarna deze start met de behandeling.

De behandeling richt zich met name op het herwinnen van bewuste controle van de bekkenbodemspieren, met als doel het verminderen van uw gezondheidsklachten. Daarnaast zal onze bekkenfysiotherapeut u ondersteunen met het geven informatie en adviezen die passen bij het gevonden klachtenbeeld.

Wanneer bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is van toepassing bij veel verschillende klachten. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Ongewild urineverlies, winderigheid of ontlasten
  • Niet te onderdrukken aandrang om te plassen of te ontlasten
  • Plasproblemen, als moeite met plassen, slechte straal of nadruppen
  • Moeizame stoelgang
  • Verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen
  • Pijn in der onderbuik, rondom de anus of geslachtsdelen
  • Pijn bij het vrijen, indien deze samenhangen met de bekkenbodem
  • Begeleiding voor en/of na operaties in de onderbuik
  • Bekkenpijn, al dan niet in relatie tot de zwangerschap
  • Fysiotherapeutische begeleiding tijdens de zwangerschap en na bevalling

De Specialist:

Debby Gielen

Debby Gielen

Pin It on Pinterest

Share This