Manuele therapie

De Manueel Therapeut

Een manueel- therapeut(e) is een fysiotherapeut, welke zich na de basisopleiding fysiotherapie nog enige jaren heeft gespecialiseerd in de verscheidenheid van klachten binnen het bewegingsapparaat. Deze verdieping bevindt zich met name op het gebied van anatomie en neuro- fysiologie. Een manueel therapeut bezit daardoor uitgesproken kwaliteiten in het analyseren van alle facetten van een gezondheidsprobleem binnen het bewegingsapparaat.

Een van de specifieke vaardigheden van een manueel- therapeut zijn de gewrichtsmanipulaties, uitgevoerd binnen de wervelkolom of extremiteiten. Deze geven veelal een knappend- of krakend geluid en zijn niet pijnlijk. De cliënt ervaart direct een toename van bewegingsvrijheid van de betreffende gewrichten en afname van pijnklachten door de opgetreden ontspanning.

U kunt met een verwijzing naar de manueeltherapeut gestuurd worden door uw arts, maar het is ook mogelijk dat u zich zonder een verwijzing meldt. Allereerst zal er dan een screening plaatsvinden. Hierin wordt gekeken of er een indicatie is voor manuele therapie en of het wellicht verstandig is dat uw klachten toch nog door uw huisarts worden bekeken.

Wanneer er een indicatie is voor manuele therapie dan zal hierna een vraaggesprek en onderzoek volgen. Hierin zal getracht worden uw klachten zo nauwkeurig mogelijk te doorgronden.

De manueel therapeut zal ook informeren naar persoonlijke en omgevingsfactoren, welke gerelateerd kunnen zijn aan u klachten. Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van u gezondheidsprobleem wordt door de therapeut veelal gebruik gemaakt van vragenlijsten.

Aan de hand van de uitkomsten van het vraaggesprek en het onderzoek wordt, samen met u, een behandelplan opgesteld, een prognose gegeven en een afspraak voor verdere behandeling gemaakt.

De Specialisten:

 • Daan van den Hoven
  Daan van den Hoven
 • Teun Gielen
  Teun Gielen
 • Bart Berkvens
  Bart Berkvens
 • Lotte Verschure
  Lotte Verschure
Daan van den Hoven
Daan van den Hoven
Fysiotherapeut/Manueel Therapeut

Daan van den Hoven studeerde aan de Hogeschool Zuyd in Heerlen en studeerde af in 2013. Direct na zijn studie is hij gestart met de opleiding Master of Science in de Manuele Therapie aan het SOMT in Kerpen (D) en is daarvoor geslaagd in januari 2017.

Teun Gielen
Teun Gielen
Fysiotherapeut

Teun Gielen studeerde van 1987 t/m 1992 fysiotherapie aan de Fontys Paramedische Hogeschool Eindhoven. Daarna werkte hij 7 jaar in een particuliere praktijk in Duitsland. Hij is samen met Tamara Loomans-Peters medeverantwoordelijk voor de COPD-zorg/Longnet en verantwoordelijk voor de gesuperviseerde looptraining volgens het Claudicationet. Dit doet hij samen met Bart Berkvens.

Bart Berkvens
Bart Berkvens
Fysiotherapeut/Manueel Therapeut

Bart Berkvens studeerde van 2005 t/m 2009 fysiotherapie aan de Fontys Paramedische Hogeschool in Eindhoven. Na het behalen van zijn diploma is hij vrijwel direct gaan werken in de Reigerlaan. Bart is Manueel Therapeut volgens het  “Maitland-concept”. Door een aantal jaren ervaring op te doen als fysiotherapeut en verzorger in de voetbalwereld is hij ook thuis in (sport)revalidatie. Verder verzorgt hij samen met collega Teun Gielen de looptraining volgens het Claudicationet.

Lotte Verschure
Lotte Verschure
Fysiotherapeut/Manueel Therapeute

Lotte Verschure studeerde van 2009 t/m 2013 aan de Fontys Paramedische Hogeschool te Eindhoven. Daarna heeft zij anderhalf jaar in een particuliere praktijk gewerkt. Sinds 2015 is zij werkzaam in de Reigerlaan. Lotte is bekend met de Orthopedische Revalidatie volgens 4xT Methode.

Pin It on Pinterest

Share This